Turku Business Region

Turun seutukunnan muodostaa 11 kuntaa, yhtenä näistä Mynämäki johon myös Mietoinen nykyisin kuuluu. Turun seudun elinkeino- ja innovaatiotoiminnan kehittämistä johtaa kehitysyhtiö Turku Science Park Oy.

Turun seutu eli Turku Business Region käsittää yli 22 000 yritystä ja kuusi korkeakoulu- ja yliopistotason oppilaitosta. Erityisiä painopistealueita seudulla ovat Maritime, Tech, Health, Clean ja Experience eli vapaasti suomennettuna Meriteollisuus, Teknologia, Terveys, Ympäristö ja Elämykset.

Varsinais-Suomi on maamme kolmanneksi suurin teknologiateollisuuden keskittymä. Alan yritysten liikevaihto Varsinais-Suomessa on 4,6 miljardia euroa.

Turku Science Park Oy on mukana useissa Euroopan Unionin rahoittamissa kehityshankkeissa kuten 4SmartGrowth, Varsinais-Suomen tekoälyverkosto ja IRIS (Improved Results in Innovation Support).

Peliala ja Fintech

Peliteollisuus ja sovelluskehitys on yksi Suomen vahvuusalueista teknologiasektorilla. Myös Turun seudulla alan koulutukseen ja yrityskehitykseen on panostettu. Kupittaan HIVE – Turku Game Hub on klusterin keskus, jaettu tila jossa toimii useita pelialaan start-up yrityksiä. HIVE järjestää tämän tilan ja siihen liittyvien palvelujen lisäksi monenlaisia verkostoitumistapahtumia ja koulutuksia, ja tukee myös yritysten markkinointia.

Trendikäs termi Fintech on lyhenne sanoista financial technology eli rahoitusteknologia. Tämä on yksi kuumimmista teknologia-alan kasvusektoreista. Sen alle kuuluvat muun muassa mobiilimaksamisen sovellukset, rahoitus sekä virtuaalivaluutat.

Ruotsissa ala on synnyttänyt useita voimakkaasti kasvaneita yrityksiä, esimerkkinä näistä nopeita pankkisiirtoja tarjoava Trustly. Yhtiö on jo Euroopankin mittakaavassa merkittävä maksuvälittäjä, etenkin sen palveluita hyödyntävät online rahapelejä järjestävät sivustot.

Konsulttiyhtiö Deloitten arvion mukaan Suomellakin olisi mahdollisuudet nousta Fintech-keskittymäksi. Keskeinen menestystekijä on ekosysteemin luominen, kuten pelialalla on onnistuttu tekemään.

Varsinais-Suomen ensimmäinen Fintech Camp järjestettiin Turussa keväällä 2018. Järjestäjinä olivat mukana myös start-up vauhdittaja Boost Turku ja Fintec Finland-yhdistys.

Turun seudun talousnäkymät

Turun ja Varsinais-Suomen teollisuus on ollut aina hyvin kansainvälistä, ja siten myös herkkää globaalin talouden heilahteluille.

Viime aikaiset uutiset ovat olleet huolestuttavia, talouskasvun hidastumisesta oli jo merkkejä ja corona-epidemia on ollut kova isku monille aloille. Varsinais-Suomessa huolta on herättänyt etenkin risteilyalustilausten kohtalo matkailun kärsiessä.

Perinteinen teollisuus tulee varmasti jatkossakin olemaan Turun seudun talouden kivijalka, mutta tärkeää kehitystyössä on resurssien jakaminen useille sektoreille, myös kokonaan uusille potentiaalisille kasvualoille.